«Αδυνατεί» ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος «να αντιληφθεί τη λογική του σημερινού κεντρικού θέματος της «Ελευθεροτυπίας» και την αιτία για την οποία στρέφεται – για μία ακόμη φορά- προσωπικά εναντίον του», δίνοντας συνέχεια στην έντονη αντιπαράθεση μεταξύ του ιδίου και της εφημερίδας, με αφορμή την άρνηση των τραπεζών να χρηματοδοτήσουν την ιστορική εφημερίδα που βρίσκεται στο χείλος της χρεοκοπίας.

Ads

 
«Η εκάστοτε κυβέρνηση δεν πρέπει να παρεμβαίνει, ούτε άμεσα ούτε έμμεσα, στον τρόπο με τον οποίο οι τράπεζες διαχειρίζονται τις σχέσεις τους με τις επιχειρήσεις», απαντά ο υπουργός Οικονομικών και συμπληρώνει: «κατά ποία λογική έσπευσα να βάλω εκ νέου εναντίον της Ελευθεροτυπίας; Μήπως συνέβη το αντίστροφο ακριβώς και “Ελευθεροτυπία” έσπευσε για μία ακόμη φορά να βάλει εναντίον μου;».
 
Στη ίδια ανακοίνωση, ο υπουργός απαντά στην εφημερίδα και για το θέμα της Proton Bank, κάνοντας λόγο για «εξυγίανση και η διάσωση μιας τράπεζας και του συνόλου των καταθέσεών της, με μέτρα που στρέφονται σε βάρος των παλαιών μετόχων, και ιδίως των βασικών».
 
Aναλυτικά, ο κ. Βενιζέλος, αφού δηλώνει ότι αδυνατεί να αντιληφθεί τη λογική του σημερινού κεντρικού θέματος της «Ελευθεροτυπίας» και την αιτία για την οποία στρέφεται -για μία ακόμη φορά- προσωπικά εναντίον του, σημειώνει πως η ιδιοκτησία της εφημερίδας «διαμαρτύρεται γιατί τρεις τράπεζες, για λόγους που δεν γνωρίζω, δεν συμφωνούν ή δεν έχουν συμφωνήσει ώς τώρα στη χορήγηση δανείου προς αυτήν».
 
«Η “Ελευθεροτυπία”», συνεχίζει, «επαινεί την πρωτοβουλία του κ. Απόστολου Κακλαμάνη να ζητήσει στη Βουλή από τον Πρωθυπουργό, αλλά και από τον υπουργό των Οικονομικών, να ελέγξει την συμπεριφορά αρχικά μίας και τελικά τριών τραπεζών σε σχέση με το αίτημα δανειοδότησης της εταιρείας που εκδίδει την εφημερίδα. Παραλείπει όμως να αναφέρει ότι ο κ. Κακλαμάνης επαίνεσε κατ’ επανάληψη τη στάση του Υπουργείου Οικονομικών και δεν είχε καμία διαφωνία μαζί μου».
 
Υπενθυμίζοντας στη συνέχεια ότι την εποπτεία των τραπεζών την ασκεί η Τράπεζα της Ελλάδος και ότι την περίοδο αυτή, κατ’ εντολή της Τράπεζας της Ελλάδος και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, όλα τα χαρτοφυλάκια χορηγήσεων των τραπεζών ελέγχονται από διεθνή ελεγκτική εταιρεία (BlackRock), τονίζει πως «είναι προφανές ότι η εκάστοτε κυβέρνηση δεν πρέπει να παρεμβαίνει, ούτε άμεσα ούτε έμμεσα, στον τρόπο με τον οποίο οι τράπεζες διαχειρίζονται τις σχέσεις τους με τις επιχειρήσεις, γιατί στη συνέχεια θα είναι αδύνατον για το κράτος να ασκήσει τον ελεγκτικό του ρόλο και να ζητήσει από τις τράπεζες να κινούνται με σαφή, σταθερά και γενικής εφαρμογής κριτήρια, τηρώντας τη σχετική εθνική και κοινοτική νομοθεσία».
 
«Με ποιο σημείο της χθεσινής τοποθέτησής μου διαφωνεί η “Ελευθεροτυπία”», διερωτάται ο υπουργός για να σημειώσει πως «επιχείρηση μέσων μαζικής ενημέρωσης δεν είναι μόνο η εταιρεία που εκδίδει την “Ελευθεροτυπία”, ούτε είναι αυτή το μεγαλύτερο από τα προβλήματα που έχουν οι ελληνικές τράπεζες σε σχέση με επιχειρήσεις μέσων μαζικής ενημέρωσης. «Η τοποθέτηση, συνεπώς, της κυβέρνησης -όχι η προσωπική μου- δεν μπορεί να είναι άλλη», συμπληρώνει, «από αυτή που διατύπωσα ως αρμόδιος Υπουργός στη Βουλή».
 
«Ζητά μήπως η εταιρεία που εκδίδει την “Ελευθεροτυπία” να δανειοδοτηθεί με όρους ευνοϊκότερους ή διαφορετικούς από αυτούς που ισχύουν για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις; Είμαι βέβαιος ότι όχι.
 
Ζητά μήπως να δανειοδοτηθεί χωρίς επαρκείς εγγυήσεις; Είμαι βέβαιος ότι όχι.
 
Ζητά μήπως να δανειοδοτηθεί χωρίς μελέτη βιωσιμότητας της επιχείρησης; Είμαι βέβαιος ότι όχι», αναφέρει χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών και εύχεται να ξεπεράσει η εφημερίδα τα οικονομικά της προβλήματα «χάριν των εργαζομένων της και της παρουσίας της στον δημόσιο βίο»
.
 
«Ουδέποτε, όμως», σημειώνει, «η επιχείρηση που εκδίδει την “Ελευθεροτυπία” ενημέρωσε το Υπουργείο Οικονομικών ή ζήτησε από αυτό να ασκήσει οποιαδήποτε αρμοδιότητά του σε σχέση με συγκεκριμένες τράπεζες. Και νομίζω ότι αυτό τα λέει όλα. Κατά ποία συνεπώς λογική εγώ “έσπευσα να βάλω εκ νέου εναντίον της Ελευθεροτυπίας”; Μήπως συνέβη το αντίστροφο ακριβώς; Μήπως η “Ελευθεροτυπία” έσπευσε για μία ακόμη φορά να βάλει εναντίον μου;» διερωτάται ο κ. Βενιζέλος και ακολούθως απαντά και για το θέμα της Proton Bank:
 
Aφού επαναλαμβάνει ότι ασκήθηκε ο δραστικότερος δυνατός έλεγχος στην Proton Bank και τους μετόχους της και επιβλήθηκαν τα αυστηρότερα δυνατά μέτρα εξυγίανσης, «προς όφελος της τράπεζας και των καταθετών της», ο υπουργός επισημαίνει ότι ο βασικός μέτοχος της παλαιάς Proton Bank στρέφεται, ούτως ή άλλως, εναντίον του υπουργείου Οικονομικών και της Τράπεζας της Ελλάδος για τις αποφάσεις που ελήφθησαν. «Αν η “Ελευθεροτυπία” θεωρεί ότι η εξυγίανση και η διάσωση μιας τράπεζας και του συνόλου των καταθέσεών της, με μέτρα που στρέφονται σε βάρος των παλαιών μετόχων, και ιδίως των βασικών, είναι ενέργεια αρνητική για το δημόσιο συμφέρον, τότε πράγματι διαφωνούμε απολύτως», παρατηρεί και καταλήγει: «Ίσως, η εταιρεία που εκδίδει την “Ελευθεροτυπία”, λόγω της συμμετοχής του βασικού μετόχου της παλαιάς Proton Bank και στο μετοχικό κεφάλαιό της “Χ. Κ. Τεγόπουλος Εκδόσεις Α.Ε.” να έχει πληροφορίες ή εκτιμήσεις που δεν διαθέτει ούτε η κυβέρνηση, ούτε η Τράπεζα της Ελλάδος. Στην περίπτωση αυτή δεν έχει παρά να μας τις πει».